Genel

Finans Sektöründe Kariyer Yönetimi

Ahlatcı Yatırım firmasında Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda görev alan Tonguç Erbaş ile “Finans Sektöründe Kariyer Yönetimi” konusu üzerine online kariyer sohbetimizi gerçekleştirdik.

Finans sektöründe kariyer yönetimi görüşme içeriğine yönelik bilgiler aşağıda ilginize sunulmuştur.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Lisenin bir kısmını Fenerbahçe lisesinde bir kısmını Üsküdar Cumhuriyet lisesinde okudum. Daha sonra 1992 yılında Amerika’ya gittim ve 2000 yılında geri döndüm. Amerika’da restoran, otel gibi sektörlerde yönetim tarafıyla ilgili 4 yıllık bir eğitim gördüm. 2 yıl yiyecek içecek sektöründe çalıştım. Esasen finans sektörüyle tanışmam 1997 yılında bir arkadaş vesilesiyle oldu. 2000 yılında borsada müşteri temsilciliği ile alakalı olarak 15 günlük bir eğitim aldım. Finans ve gıda sektörleri arasında kalmışken, artık kader de denilebilir bu duruma finans sektörü beni içine aldı. 7 yıl Borsa İstanbul’da müşteri temsilciliği yaptım. Toplamda yaklaşık 12 yıl kadar hisse senedi satışı tarafında bu görevleri gerçekleştirdim. 2016 yılında Ahlatcı Yatırıma araştırma müdürü olarak giriş yaptım. Araştırma, pazarlama, satış direktörlüğü ve genel müdür yardımcılığı görevlerimi bu tarihten beri sürdürüyorum.

 

Farklı bir bölümden mezun olup finans sektörüne yöneldiniz. Tekrar bölüm seçme hakkınız olsaydı okuduğunuz bölümü değiştirmek ister miydiniz? 

Keşkeleri hayatımızdan uzak tutmamız gerekiyor. Hepimizin önüne bakması gerekiyor. Hayat kısa gözükse de hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz kadar uzun. 16-17 yaşlarımda eğer bu konu önüme gelseydi finans sektöründe lisans yapmayı düşünebilirdim. Hepimizin hayalleri, idolleri illa ki vardır. Kendimizi yakın hissettiğimiz meslekler vardır. Amerika’da bulunduğum yıllarda yapılan bir araştırmada yanlış hatırlamıyorsam eğer kişi başına sektör değişimi ortalaması yediydi. Türkiye’de bu istatistiğin bu seviyede olduğunu düşünmüyorum ancak değişimin yapılması gayet mümkün. Her işte yapabildiğimin en iyisini yapmalıyım düşüncesiyle hareket edilirse her meslek grubunda başarılı olunabilir. Kendi adıma bir pişmanlığım yok. Halen gariptir ki yapmak istediğim, yapmayı düşündüğüm şeyler mevcut. Yaşınız ilerledikçe insanlara daha fazla şey vermeyi katmayı düşünüyorsunuz. 

 

Bize Ahlatcı Yatırım hakkında bilgi verebilir misiniz?

2016 yılında bu kurumda işe gireceğim sıralarda Ahlatcı Holding’in ne olduğunu, hangi alanlarda hizmet verdiğini açıkçası tam anlamıyla bilmiyordum. Ahlatcı aslında Çorum kökenli bir holdingdir. %80’ini altın rafinesi üzerine kurmuş, başkanı Sayın Ahmet Ahlatcı’nın 1984 yılında küçük bir kuyumcu dükkanıyla başlayıp bir hayal üzerinden ilerleyerek şu an Türkiye’de 3 tane faal altın rafinerisinden, Anadolu’da tek olan ve Dünya’da 62 altın rafinerisinden teknolojik açıdan sadece Dubai’de ve Türkiye’de benzeri olan iki rafineriden birine sahip olmuştur. Bu iş kolunun %80 Türkiye’ye gelen altının ve Türkiye’de çıkarılan altının rafine edilerek bir kısmını %35-40’ına sahip olduğumuz Türkiye pazarına, geri kalan kısmının da yurt dışına ihraç edilmesi ile en geniş faaliyet kolu bu olan bir holdingdir. Ayrıca Türkiye’nin %8 doğalgaz dağıtımını yapmaktayız. Bunun yanı sıra neredeyse tüm yatırımlarını Çorum’a yapmış bir holding olan Ahlatcı Yatırım, Çorum’da 2 tane hastane yapmıştır. Ayriyeten Çorum’un altyapı çalışmalarına son derece yardımcı olmuştur. Ahlatcı Holding olarak kuyumculara ve döviz bürolarına altın ve döviz sağlıyoruz. 3300 çalışanımız var. Pandemi döneminde bazı şirketler işten çıkartmalarda bulundu. Yönetim kurulu başkanı Ahmet Ahlatcı bu zor dönemi görerek istihdam sağlamak açısından personel sayımızın %10’u kadar daha alım yapabiliriz dedi. Halen alımlar sürdürülmekte ve istihdam sağlanmaktadır. Holding bünyesinde bulunan iki firma geçtiğimiz sene ihracatta ilk 10’a girdi. Ahlatcı holding ülkemizde Covid-19 sebebiyle sürdürülen aşı çalışmalarından birisini de yürütmektedir.

 

Genel bir piyasa analizinde bulunabilir misiniz?

Youtube kanalımızda, radyo kanallarımızda ve sosyal medya hesaplarımızdan piyasa tahminlerinde bulunuyoruz. Genel olarak bir yorumda bulanacak olursam, orta vadede Türkiye faiz sarmalından çıkmak için doğal enerji kaynakları arayışına girdi. Ar-ge çalışmalarıyla cari açığı kapatıp artıya geçme gibi bir düşünce var. Benim görebildiğim bu. Türkiye’de kur düşer kur yükselir tartışmaları sürerken benim böyle bir izlenimim oluştu. Türkiye enerji konusunda cari açık verirken yeni kaynaklar bulup dışa bağımlılığını azaltmak ve cari fazlaya geçmek istiyor. Bunun neticesinde de enflasyon ve kuru kontrol altına almak istiyor. Pandemi dolayısıyla faizler düşürüldü ancak bunun neticesinde talep ve pandemi kaynaklı enflasyon oluştu. Piyasaya büyük miktarlarda para sunuldu. Sene sonuna kadar Merkez Bankası tarafından kanaatimce tekrardan faiz düşürme kararı alınacaktır. Dünya’da ülkelerin 2021 yılında %3 ile %5 arasında büyümesi bekleniyor. Türkiye’nin de %6 dolaylarında büyümesi beklenmektedir. 

 

Ahlatcı Yatırım kripto paraların geleceğini nasıl görüyor?

Biz Ahlatcı Yatırım olarak müşterilerimize kripto para sunmuyoruz. Kripto paralarla alakalı olarak kurum düşüncelerini değil kendi düşüncelerimi paylaşabilirim sizlerle. Benim görüşüme göre kripto paralar daha çok robotik bir devrim. Şu an nasıl maddi değeri gösteren şeyler kağıt paralar demir paralarsa ileride maddi değeri gösteren şeyin kripto paralar olacağına inanıyorum. Çünkü hisse senetlerini kağıt üzerinde görür işletirdiniz. Şimdi hisse senetleri bir elektronik ibare olarak internet üzerinden saklanıyor. Kripto paralara dair Çin, Amerika, İngiltere gibi kurumsal olarak büyük ülkelerin içinde mevzuat düzenlemesi yapıldı. Bu ülkelerin merkez bankalarının paralar üzerinde belli bir sisteme dönmesi büyük etki edecektir. Robotik devrim bana göre 10-15 sene sonra geçilmesi muhtemel bir devrimdir. 

 

Finans sektörüne Covid-19’un etkisi ne şekilde oldu?

Öncelikle biz kendi aldığımız önemlerden bahsedeyim. Çalışanlarımız için bulundukları ortamlara dezenfektan yerleştirdik. Ofisin içerisindeki hava sirkülasyonunu sağlayan aparatlar koyduk. Maske uygulamamız var bunun yanında zaman zaman eldiven kullanımı da gerçekleştiriyoruz. Müşteri ziyaretlerimizi erteledik, uzaktan görüşme metodunu kullanmaya başladık. Kargoyu kullanma seviyemiz pandemi öncesine göre büyük artış gösterdi. Marttan itibaren çalışanların %90’ını evden çalışma düzenine uyarladık. Aynı zamanda bunları yaparken ziyaretçilere de benzer uygulamalar getirdik. Uzaktan çalışma sistemine son derece hızlı bir şekilde geçiş yaptık. Şu andaki çalışma düzenimiz %60 evden %40 ise ofisten. Birçok pazarda herkes işinde gücündeyken bir anda evden çalışma sistemine dönünce inanılmaz bir talep oldu. Hem bizim şirket gelirlerimiz hem de müşteri sayımız arttı. Bizim gibi bazı büyük firmalar da bu süreçte büyüme gerçekleştirdi. 

 

Finans sektöründeki temel işe alım süreçleri nelerdir?

Genel olarak gelen başvurularda, yeni üniversite mezunu, bu sektörde tecrübeli ve sektör dışından gelenler olarak 3 farklı kategori bulunuyor. İşe alım sürecinde bizim en çok önem verdiğimiz husus 4 yıllık lisans programı mezunu olunması. Bununla birlikte Sermaye Piyasası Lisanslama Kurulunun verdiği; Düzey 3, Türev Araçlar, Kurumsal Yönetim gibi sertifikalar önem arz etmektedir. En önemlisi Düzey 3 ve Türev Araçlar. Mevzuat içinde bazı departmanlarda çalışmak için bu lisanslara sahip olmak gerekiyor. Bu durumlar öncelik teşkil ediyor. Yabancı dil bilmesi bazı birimler bakımından son derece önemli. Bilgisayar kullanımı önemli bir nokta. Giyim kuşamına dikkat edilmesi gerekmektedir. Adayın önündeki 1-2 yılı nasıl geçireceğini görmesi ve bilmesi lazım. Herkes mülakatlarda gidip görüşüp kendisini ifade etmeli. Mülakat sonunda eksiklerinizi de sorun öğrenin. Kendi düşünceme göre adayları ortada bırakmamak gerekiyor, mülakatın sonucunu adayın görüşme sonunda öğrenmesi daha doğrudur. Ahlatcı Yatırım’a kabul edilen çalışanları 5 günlük bir oryantasyon programına alıyoruz, eğitimler veriyoruz. Terfiler konusundaysa bizim 25 maddelik bir programız var, değerlendirmemiz bu programa göre gerçekleşiyor. Yıllık olarak da terfi toplantıları yapıyoruz.

 

Ahlatcı Yatırım’ı diğer firmalardan ayıran fark nedir?

Bizim sektörümüzde piyasayı okuyabilecek nitelikte çok insan yok. Bizi farklılaştıran şey biz biraz daha butik çalışan bir kurumuz. Anadolu kültüründen gelmemizin de illa ki etkileri vardır. Yatırımcıları birebir instagram, whatsapp, web sitesi, youtube, telefon ve mail aracılığıyla bilgilendiriyoruz. Birebir bilgilendirme analizden gelen haberi yorumlayarak müşterilerimizle konuşuyoruz. Diğer firmaların genelinde birebir destek müşteriye sağlanmıyor. Fakat onların da kendilerine göre farklı avantajları olabilir. Pandemi öncesinde evlere kadar gidip duruma göre de ofise çağırıp birebir eğitimler verdik. Şu sıralar eğitimlerimize uzaktan şekilde devam ediyoruz. Bizi diğerlerinden ayıran şey samimiyet. Bizim öncelikli gördüğümüz konuların başında da yatırımcının kendini geliştirmesi geliyor. 

 

İş hayatında sizi motive eden unsurlar nelerdir?

Türkiye’de 4. Firmam. Diğerlerinin de kuruluşunda bulundum. Benim motivasyonum sürekli ileri gitme isteğimdir. Rahat rahat çalışayım emekli olayım paramı alayım düşüncesinde değilim. Sürekli diğer adımı düşünüyorum. Çok stresli bir iş. İşin sonunun nereye varacağını tahmin ettiğimiz için iyi analiz yaptığımı düşünüyorum. Stresi içimde eritebiliyorum. Beraber çalıştığım arkadaşlarımı çalışma noktasında bir noktaya çekme gayem de bana yardımcı oluyor. Birikimimi, tecrübemi kullanabiliyorum ve arkadaşlarıma dağıtabiliyorum. 

Finans Sektöründe Kariyer Yönetimi – Online Kariyer Sohbetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu