Yazılarım

Stresle Başa Çıkmanın 2 Yolu

Latince kökenli bir kelime olan stres, germek sözcüğünden türemiştir.

Türk Dil Kurumu Sözlüklerinde stres “ruhsal gerilim” olarak yer almaktadır. Stres çağımızın en büyük sorunlarından biridir. Okul, iş veya özel hayatımızda, çeşitli sebeplerden dolayı strese maruz kaldığımız durumlar veya dönemler olabilmektedir. Bu tarz durumlar veya dönemlerde stresi kontrol altında tutamayan kişiler, psikolojik ve fiziksel sorunlar ile karşılaşabilmektedir. Stresle başa çıkmada birçok metot bulunmakta. Kendi üzerimde test ettiğim ve benim üzerimde etkisi olumlu olan 2 metodu özellikle sizlerle paylaşmak istemekteyim.

 

1- Zihninizi dağıtacak bir uğraş

2- Harekete geçmek

 

Yukarıda belirtmiş olduğum iki hususu aşağıda belirtmiş olduğum faaliyetler ile gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kitap Okumak

Strese yol açan bir olay içerisinde bulunduğunuzda veya yaşadığınız bir vakadan dolayı strese maruz kaldığınızda, kitap okumak çok zor bir faaliyet haline gelebilir. Bir kitap alıp okumak düşüncesi bile bu tarz durumlarda kişilere çok zor gelebilir. Fakat kitap okumak stresi azaltır. Zihninizde takılıp kaldığınız o noktadan sizi uzaklaştırır. Stresli dönemlerinizde kitap okumaya başladığınızda, aklınız strese yol açan konulara gidebilir ve kitap elinizde olmasına rağmen, cümleler sizin için bir anlam ifade etmeyebilir. Stresliyken okuduğumu anlamıyorum dememizdeki temel sebep aslında budur. Bu durumu fark ettikten sonra, elinizdeki kitaba odaklanmaya çalıştığınızda ise tekrardan doğru yola girmiş olursunuz.  Bir süre sonra odağınız kitapta geçen konular olacaktır. Zihniniz kitaba odaklanacaktır.

 

 

Yürüyüş veya Spor Yapmak

Yürüyüş yapmak veya spor yapmak stresle mücadelede en etkili yöntemlerden biridir. Hareket halinde olduğunuz için zihniniz birçok çevresel faktörden kaynaklı, odaklandığı konudan uzaklaşabilmektedir. Etrafı izleyerek yürüyüş yapmak veya ilgilendiğiniz bir spor dalında egzersizler yapmak, zihninizi o an için meşgul olduğunuz alana odaklamanızı sağlayacaktır.

 

Kültürel Faaliyet

Bir tiyatro oyununa gitmek zihninizin başka alanlara yönelmesini sağlayabilir. Oyunun derinliği, oyun esnasında söylenen bir sözün bırakacağı etki gibi birçok dinamik stresli dönemlerde kişilerde olumlu etkiler yaratabilir. Aynı etkileri bir sinema filmi, müze gezisi, sanat galerisi gezisi gibi faaliyetlerde yapabilir. Bu sebeple kültürel faaliyetlerde bulunmanız sizi stresten uzaklaştıracaktır.

 

Yetkinlik Geliştirme veya Dil Kazanımı

İşinizle ilgili bir program öğrenmek, mesleki bilginizi arttırmaya yönelik bir etkinliğe katılmak, kişisel gelişiminizi arttırıcı bir kursa gitmek, dil öğrenmek veya dil becerinizi geliştirmeye çalışmak sizi geliştirecek ve yeni hedeflere odaklanmanızı sağlayacaktır. Bir uğraşa odaklanacağınız için, bir süre sizi strese sokan konu veya konulardan uzaklaşmış olacaksınız.

 

Tatil Yapmak

Stresle mücadelede zorlandığımız dönemlerde tatile çıkarak, mevcut sorunlardan bir süre tamamen uzaklaşmak iyi hissettirebilir. Bu sayede resetlenmiş bir zihin ile döndüğünüzde, strese yol açan unsurlar ile daha etkili mücadele verebilirsiniz. Tatil yapmayı becerebilen bir kişi değilim. O yüzden bu kısımda gözlemlerimi paylaşacağım. Stresli dönemlerde tatile giden kişilerin, pozitif bir enerji ile döndüğüne birçok kez şahit oldum. Bu sayede stres yaşadıkları ortama döndüklerinde, daha etkin bir iletişim ve kriz anlarında daha başarılı bir süreç yürüttüklerini gözlemledim.

 

Hedef Belirlemek

Kişileri en çok motive enden unsurlardan bir tanesi, kendisine bir hedef belirlemiş olmasıdır. Bu sebeple hedeflerinizi hatırlamak veya kendinize bir hedef koymak, zorluklarla mücadelede size güç verecektir. Hedef koymak, yapmış olduğunuz işleri daha anlamlı hale getirecektir.

 

Şu ana kadar belirttiğim hususlar haricinde aşağıda belirttiğim maddeleri günlük rutinimiz haline getirmeliyiz.

 

  • Beslenmenize dikkat etmek,
  • Kötü alışkanlıklardan uzak durmak,
  • Uyku saatinize dikkat etmek,
  • Düzenli egzersiz yapmak.

 

Tüm bu aşamaları deneyip bir sonuç alamıyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelisiniz. Hepinize stressiz günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu