Teknik Gezi Etkinliğinin Öğrencilere Faydaları
Teknik Gezi etkinliği, öğrencilerin kurumlar hakkında detaylı bilgi ve gözlem yapabilecekleri etkinlikler arasındadır.
Teknik gezi etkinliklerine öğrenciler yoğun ilgi göstermektedir. Özellikle üniversite dönemlerinde öğrenciler çalışmak istedikleri alan ve sektör konularında yeterince net hedefler belirleyememektedir. Bu belirsizliğin ana sebeplerinden bir tanesi ise meslek dalları ve çalışma ortamları hakkında yeterince gözlem yapamamış olmalarıdır. Bu gözlem eksikliği teorik bilgi ile kapanamaz. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ve iş yapış modellerinde yeniliklere sebep olmaktadır. Bu yenilikleri öğrencilik hayatında bizzat yerinde gözlemlemek alan seçimi yaparken fayda sağlayabilir. Üniversiteler öğrencilerinin bu gözlemi yapabilmeleri için bölüm bazlı olarak firmalara ve kurumlara teknik geziler düzenlemektedir. Bu teknik geziler sonucunda aşağıdaki kazanımlar sağlanılmaktadır.
Teknik Gezilerin Faydaları
- Öğrenciler ilgili alandaki çalışma ortamını gözlemleyebilirler,
- Çalışanların birbirine yaklaşımlarını ve birbirleriyle iletişimlerini gözlemleyebilirler,
- Mevcut iş süreçleri ve iş yapış biçimlerini kısmen de olsa gözlemleyebilirler,
- Sektör hakkında bizzat işin başındaki kişilerden bilgi alabilirler,
- İlgili firmadaki işe alım süreçleri ve kariyer aşamaları hakkında bilgi alabilirler,
- İlgili sektöre yönelik iş hayatına nasıl hazırlanmaları gerektiği hususunda fikir alabilirler.
Bilindiği üzere üniversitede bulunan her bölümün zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır. Bundan kaynaklı olarak öğrenciler gönüllü staj veya yarı zamanlı işlerde çalışarak deneyim kazanmaya çalışmaktalar. Staj süreçlerini önemsiyor ve her öğrencinin mutlaka staj yapması hususunu kesinlikle öneriyorum. Bu süreçlerde bulunamayan öğrencilerin ise üniversitenin veya öğrenim gördüğü eğitim kurumunun düzenlediği teknik gezilere katılmasını tavsiye ediyorum. Bu alandaki teknik gezi taleplerinizi öğrenim gördüğünüz eğitim kurumuna ilettiğiniz takdirde dikkate alınacaktır. Eğitim kurumları öğrencilerin kişisel gelişimlerine destek vermek amacıyla bu tarz faaliyetleri ağırlıklı olarak olumlu yönde değerlendirmektedir. Özellikle bu faaliyetlerin üniversiteler nezdinde farklı kazanımlarında bulunmaktadır. İlgili firma ile devamlı iletişim halinde olduğunuz zaman firmanın stajyer, yarı zamanlı ve tam zamanlı çalışan ihtiyacı gibi alanlarda ilgili üniversiteden destek isteyebilir. Bu gibi konularda özellikle Kariyer Merkezleri devreye girerek firmalara destek olmaktadır. Sadece konunun bu kısmıyla ilgili aşağıda belirtmiş olduğum süreçlerin uygulanması firmaların açık olan pozisyonları kapatmaları hususunda önem arz edebilir.
- Staj ve istihdam ilanlarının açılması,
- Başvuruların toplanıp ilgili firma yetkilisine iletilmesi,
- Gerek görüldüğü takdirde ön mülakatların Kariyer Merkezi yetkilileri tarafından yapılması.
Ayrıca vakıf üniversitelerinin firmalar ile yapmış olduğu anlaşmalar neticesinde lisansüstü programlarda indirim imkânları sunulmaktadır. Bu sayede firmalar ile üniversitelerin temasları birazda olsa olumlu yönde artmaktadır.