Genel tanımına baktığımız zaman sessiz istifa, çalışanın görev tanımını asgari ölçüde ve rutin halinde yaparak inisiyatif almaması, işi geliştirmeye çalışmaması, yani kısaca kovulmayacak kadar çalışması olarak tanımlanmakta.
Burada bahsetmiş olduğum üzere kişilerin asgari olarak çalışması, yani beklentiden daha fazlasını ortaya koymak fikrinden çıkılması olarak ele alınıyor. Bu konuda birçok çalışma var. Bu çalışmalarda sessiz istifa kavramı birçok terim ile ifade edilmektedir. Örneğin yabancılaşma olarak da bu kavram karşımıza çıkmakta. Yani kişiler çeşitli sebeplerden dolayı, çalışma arkadaşlarına yabancılaşıyor. Yapmış olduğu işe yabancılaşıyor, iş yerine yabancılaşıyor.
Daha farklı bir kavram olarak sessiz vazgeçiş olarak da adlandırılıyor. Yani koşuşturma kültürüne bir baş kaldırı olarak da nitelendirilmektedir.
Sessiz istifanın sebepleri nelerdir?
Yayınlanan çeşitli raporlara baktığımızda maddi doygunluğa ulaşamama ilk sebep olarak gösteriliyor. Kişilerin kendilerine yeterince değer verilmediğini hissetmesi ya da mobbing uygulanması, çalışanların işverenine ya da yöneticisine karşı bir güven duygusu sorunu yaşamasına sebepler arasında gözükmektedir.
Sessiz istifanın belirtileri nelerdir?
Çalışanların sessiz istifa sürecine girmesinden kaynaklı toplantılara geç gelmeleri, toplantılarda isteksiz olmaları, projelere katılım noktasında mümkün olduğunca kendilerini geri çekmeleri, ekip arkadaşlarıyla ve yöneticileriyle anormal seviyede bir kopukluk yaşamaları gibi durumları sessiz istifanın belirtilerine örnekler olarak gösterebiliriz.
Sessiz istifa tepki mi?, Vazgeçiş mi?, Yoksa yeni bir çalışma modeli mi?, Bu durum çalışanların kariyerine zarar veriyor mu?
Kariyer planlama süreci çok geniş bir süreç. Kariyer kelimesi Latince kökenli bir kelime olduğu için arena anlamına da gelmekte. İş dünyası da farklı bir arena. Bizler öğrencilerimize, mezunlarımıza, iş dünyasına hazırlanmaları hususunda çeşitli yetkinlikler kazandırmaya çalışıyoruz. Bu donanımlar neticesinde, öğrencilerimiz iş hayatında kendilerini göstererek, farkındalık yaratarak belirli mevkilere gelme noktasında kendilerine çeşitli hedefler koyuyorlar. Sessiz istifa sürecinde bulunan çalışanlar aslında hedeflerinden vazgeçmiş oluyorlar. Yani kendilerini daha fazla yöneticilerini göstermek, yeni projeler üretmek ya da ekipteki verimliliğini arttırarak, kurum içerisindeki etkisini arttırma hususunda bir sessiz vazgeçiş sürecine giriyorlar.
Bu çalışanlar mevcut pozisyonlarını kabul etmişler. Bunun daha fazlasını istemiyorlar. Zaten mevcut pozisyonlarındaki yetkinliklerini bile sınırlıyorlar. Yani bir sınır koyma durumu söz konusu. Ben mesai saatlerinin dışarısına çıkmam. Ben görev tanımının dışına çıkmam. Ben yeni sorumluluklar almam diyorlar. Doğal olarak bu husus kariyer yolunda bir tıkanma yaşanmasına sebep oluyor.
Sessiz istifayı yönetebilmek, önüne geçebilmek veya en azından bu sürece azaltmak için neler yapılabilir?
Buradaki en temel sorun çalışanın kendini değersiz hissetmesi. Çalışanların değersiz hissedilmesinin sebeplerinin araştırılması, bir güven ortamının oluşturulması gerekmektedir. Çalışanlar kariyer yollarının şeffaf olmadığını düşündüğü için sessiz istifa sürecine geçebiliyorlar. Kariyer ve terfi süreçlerinin yönetimi başta olmak üzere şeffaf bir sistemin kurulması ve bunun duyurusunun yapılması sessiz istifa sürecini önleyecek adımların başında gelmektedir.
Sessiz İstifa konusunu detaylıca ele aldığımız söyleşimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.