Kurum Kültürü
Kurum kültürü değerler, inançlar, normlar gibi birçok konuyu içerisinde barındırır.

Dünya Ekonomik Forumu “İşlerin Geleceği” adıyla yayınlamış olduğu raporda Mesleklerin Dönüşümü isimli tabloda “İnsan Kaynakları Uzmanları” Kalıcılığını Koruyan Meslekler kategorisinde değerlendirilmiştir. Ama asıl dikkat çekici nokta Geleceğin Meslekleri kategorisinde bu meslek dalını “İnsan ve Kültür Uzmanları” şeklinde belirtmiştir. Bu bize ilerleyen dönemler için birçok konuda ipucu vermektedir. Teknolojinin hızla ilerlemesi birçok alanda bireysel hareket etmeyi arttırdı. Bu durumun ekip çalışmalarında uyumlu hareket etme noktasında sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Kurumların kaliteli işler çıkarma ve marka olma yolunda en çok dikkat ettikleri hususlardan bir tanesi de kurum kültürüdür. Kurum kültürü; markanın imajı, kimliği, algısı, değerleri, davranışları, iş yapış biçimleri gibi birçok alanla özdeşleşen bir olgudur. Müşteri nezdinde ayrı bir intiba ve sadakat kazanılmasına yol açar. Bu kültürün kazanılması kısa sürede ve hızla gerçekleşecek bir durum değildir. Bunun için hayata geçirilmesi gereken süreçler bulunulmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıda ilginize sunulmuştur.
- Kültürün sağlanması için bir vizyon belirlenmesi
- Misyon ve hedeflerin belirlenmesi
- Kurumun hedefleri ile örtüşen stratejik planının oluşturulması
- Stratejik planın tüm birimler tarafından benimsenmesinin sağlanması
- Yaşanabilecek risklere karşı kriz senaryolarının hazırlanması
- Stratejik partnerlerin ve iş yapış biçimlerinin belirlenmesi
- Her şeyden önce bu kültüre uygun kişilerin belirlenip istihdam edilmesi lazım.
Kurum kültürü sadece içinde bulunulan dönemi göz önünde bulundurarak hamleler yapılması gereken bir olgu değildir. Geçmiş deneyimleri ve gelecekte yaşanması öngörülebilecek süreçleri göz önünde bulundurarak tasarlanmalıdır. Örneğin tüm dünyayı etkileyen ve çok büyük zararlı sonuçları olabilecek “İklim Krizi” kapıda beklemektedir. İklim krizine yönelik dernekler, vakıflar, kurumlar çevreci faaliyetlerde bulunarak insanların dikkatini bu konuya çekmektedir. Şirketlerde bu durumun önemini özellikle son dönemlerde daha iyi anlamaya başladılar. Bu yüzden firmalar çevresel faaliyetlerde bulunan kurumlara çeşitli destekler sunmaktalar. Sadece destekte bulunarak değil, bu sorumluluğa sahip bireyleri bünyelerine dâhil etmeye çalışmaktalar. Çevre bilincine sahip, bu alanda efektif düşüncelere önem veren, gönüllü çalışmalarda yer almış, sosyal sorumluluk çalışmalarında bulunmuş kişiler görüşmelerde daha da ön plana çıkmaktadır. Hepimizin çeşitli sorumlulukları var.
Bu sorumluluklarımızdan bazıları aşağıda belirtilmiştir.
- Dünyaya karşı sorumluluğumuz var,
- Bizden sonraki nesillere karşı sorumluluğumuz var,
- Çevremize karşı sorumluluğumuz var,
- Ailemize, akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaşlarımıza karşı sorumluluğumuz var,
- Ekip arkadaşlarımıza, yöneticilerimize, müşterilerimize karşı sorumluluğumuz var.
“Sorumluluk bilinci yüksek” diye işe alımlarda dikkat edilen yetkinlik maddesi önemini günümüzde daha da arttırmış bulunmaktadır. Sosyal ve toplumsal konularda hassas ve dikkatli bireyler çalışma arkadaşlarına karşı daha anlayışlı davranmaktadır. Empati yetileri daha güçlüdür. Bunun gibi kurum kültürü oluştururken dikkat edilmesi gereken birçok madde vardır. Bazı kurumlar bu durumun öneminin farkında olduğu için özellikle insan kaynakları birimlerini, kültür çalışmalarını ön planda tutacak şekilde dönüştürmeye başladı. Bu alandaki çalışmalara tüm kurumların destek vermesi ve kendi bünyelerinde gerekli aksiyonları almaları ilerleyen dönemlerde fayda görmelerini sağlayacaktır.