İş Ararken Yapılan Hatalar
İş ararken yapılan hatalar birçok kişinin çok istediği işe başlamasına engel olmaktadır.

İş ararken yapılan hatalar konusu üzerine görüşlerimi bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. “İş aramak ciddi bir iştir.” sözüne birçok platformda denk geldim. Bu söz işin hassasiyetini çok güzel vurgulamakta. Bugüne kadar iş bulma noktasında sorun yaşayan kişilerin iş arama süreçlerini incelediğimizde ciddi sorunlar ile karşılaştık. Bu sorunları aşağıda ilginize sunmuş bulunmaktayım.
İş Ararken Yapılan Hatalar
- Önemli iş arama portallarının tamamına üye olmamak,
- Özgeçmişlerde eksik bilgi bulunması,
- Kurumsal olmayan fotoğrafların kullanılması, (Düğün fotosu, havuz başında foto gibi)
- Konuyla alakasız ön yazılar,
- Aldığınız eğitimlerin tamamını girmemeniz,
- Profesyonel hobilerinizden bahsetmemeniz,
- Sadece ilana başvuru yapmak, firmanın sitesine girip kendi portallarından ilana başvurmamak, (Firmayla temas kurmaktan kaçınmak)
- İş portalları haricinde hazır bir özgeçmiş bulundurmamak,
- Staj ve kısa süreli görev alınan işleri önemsemediğinden veya küçümsediğinden özgeçmişte belirtmemek.
Bu belirttiğim detaylara dikkat edilmediği takdirde yetkinliklerinize uygun olan işleri, basit gibi görünen hatalardan kaynaklı olarak kaçırabilirsiniz. İş ararken yapılan hatalar konusunun daha net bir şekilde anlaşılması için yukarıda belirttiğim maddelerden bazılarını açıklamak istiyorum. Örneğin Türkiye’de birden fazla iş arama portalı bulunmaktadır. Birçok yeni mezun sadece en çok bilinen iş arama portalını kullanmakta. Fakat bu portalların tercih edilmesi ve kullanımı noktasında birçok firma seçim yaparken kullanım miktarına göre ücret kriterini özellikle göz önünde bulundurmaktadır. Siz en çok kullanılan portala üyesiniz fakat sizin yetkinliklerinize uygun olan iş ilanı başka bir iş arama portalında yayınlanmış olabilir. Bu gibi önem arz eden bir durumu mutlaka göz önünde bulundurarak birden fazla iş arama portalına üye olmanız ve bilgileriniz güncel olması size avantaj sağlayabilir.
Bir diğer önemli madde ise alakasız ön yazılar konusu. Taslağınıza kaydettiğiniz ve genele hitaben yazmış olduğunuz ön yazılar çabucak anlaşılmakta. Bu yüzden her firmaya ayrı ön yazı yazmanız çok önemli. O alana odaklandığınızı, firma hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kısaca o kuruma özel bir yazı yazdığınızı emek harcadığınızı karşı tarafa hissettirmeniz önemli bir başka konudur.
Birçok kurum sosyal becerileri arttırmaya yönelik eğitimler vermekte. Bu yüzden çalışan istihdamı gerçekleştirirken kurum için önem arz eden eğitimleri özgeçmişinde bulunan kişileri filtreleyerek görüşmelerde öncelik verebilirler. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Hazır çalışan işe başlatma, yeniden eğitim vermemek ve eğitim bütçesinden tasarruf etmek gibi konular ilk aklıma gelenler. Bu yüzden almış olduğunuz tüm eğitim ve kursları özgeçmişinize mutlaka ekleyiniz.
İş ararken yapılan hatalar konusu üzerinde önemle durulması gereken bir husustur. Basit gibi görünen hatalar yüzünden çok önemli iş fırsatlarını kaçırabilirsiniz.